woensdag 1 juli 2009

1 Maand in The Gambia (1 Juli 2009)



We zijn alweer zeker 1 maand in The Gambia en tot nu toe zijn we heel dankbaar voor de manier waarop alles is gegaan. We leven nu in een compleet andere wereld maar voelen ons thuis (voor een groot deel dan). Wat we wel moeilijk vinden is de opdringerigheid van veel Gambianen, die toch ook wel te begrijpen is. Waar we ook lopen, en dan vooral het kustgebied, mensen willen altijd iets aan je verkopen of willen gewoon geld van je. Via allerlei creatieve manieren proberen ze contact met je te maken om vervolgens iets van je te willen. Soms helpt het als we duidelijk maken dat we geen toeristen zijn, maar hier werken en wonen, maar soms ook niet. We zullen er mee om moeten leren gaan en zelf ook weer creatieve manieren vinden om nee te zeggen.






We zijn hier nu naar 2 verschillende kerk diensten geweest. Er zijn duidelijke westerse invloeden te zien/merken, maar op zich is dat oke. Gelukkig zijn er ook Afrikaanse ritmes in de nummers, en de preaching duurt soms wat langer dan we gewend zijn, maar het is wel goede teaching. Voor de kinderen is er een soort kinderdienst, die Levi in ieder geval wel leuk vond. Eline en Lukas vonden het niet leuk. Het was naar hun idee voor de grotere kinderen bedoeld. En, het zal je niet verbazen, het is er erg warm, zeker als de stroom weer eens uitvalt en de ventilators niet werken.

Het is fijn om te merken dat het volledig geaccepteerd is door de bevolking, die grotendeels moslim is, dat er kerken zijn. Er hoeft niets stiekem gedaan te worden.


Vandaag zijn we naar een park geweest waar we wat dieren van The Gambia konden zien. Het was een klein stukje oerwoud waar je zelf (of met gids) doorheen kon lopen en af en toe kwam je dan loslopende beesten tegen, zoals apen, grote salamanders, en ook een grote hagedis/varaan van een meter of twee. Die lag voor ons op het pad en rende ervandoor toen wij eraan kwamen, waardoor wij ons rot schrokken.

Achter de hekken zagen we nog hyena's, krokodillen en bavianen. Met de warme temperatuur erbij hadden we echt het idee in de Afrikaanse jungle te lopen. Het was vermoeiend maar ook een leuk uitje voor ons allemaal. Op de terugweg in een bus taxi gezeten. Die was in een staat waarvan we in Nederland zeggen dat die rijp is voor de sloop. Zolang het rijdt rijdt het, .... toch.

Ondertussen wordt Levi helemaal zenuwachtig als hij er aan denkt dat hij zondag jarig is. We hebben gelukkig cadeautjes meegenomen uit Holland en we kregen er ook een aantal met het eerste pakket (Yessss) dat we uit Nederland ontvingen.

Geen opmerkingen: